Några reflektioner och främst citat från Littfest den 13/3 och Det litterära Västerbottens seminarier och workshops

Här nedan i olika inlägg finns det anteckningar från samtliga seminarier torsdagen den 13/3. För att öka intresse för litteratur, läsande och skrivande samt göra det lättare att bli och verka som författare i Västerbotten arrangerade ”Det litterära Västerbotten ett stort antal programpunkter under Littfest-torsdagen den 13 mars. Jag delger i detta inlägg några citat jag valt från dagen.

En dag som var mycket välbesökt, med ett stort antal utställare på plats i Umeå Folkets hus i foajén på bottenplan. Utställare: Bokbinderi Bok & Box, Åsa Bergquist; Mandatus, Johan Hammarström; Margareta Andersson; Mingus bokhandel, Jan Danielsson; Bokcafé Pilgatan, Annika Edlund; Umenejdens skrivare, Inger Sandberg med flera; Frösö Skrivarforum, Theres K Agdler; Seija Dahlgren; Håkan Wikell; Gunilla Samberg, Molnskugga och slutligen ”Det litterära Västerbotten/Länsbiblioteket i Västerbotten.

Vidare fanns där ett ”Manusbytarbord. Ett tiotal skrivare passade på att få läsare till sina manus under arbete.

Dagsschemat avslutades med tre mycket välbesökta och uppskattade workshops med Theres K Agdler, Ida Linde och Pia Alfredsson.

”Konsten att läsa” (se de kompletta minnesanteckningarna)

Det fanns en väldig och smittande energi i Johannas föreläsning. Jag blev inspirerad av hur Johanna beskrev sitt läsande, hur brett och omfattande var och hur nödvändigt det var för hennes eget skrivande. När hon läser en bra roman blir hon inte bara imponerad utan även sporrad till att åstadkomma något likande själv. Hennes läsning kan påverka ett redan påbörjat manus. Läsningen ger henne påfyllning, ord ut, ord in.

Unga författares villkor (se de kompletta minnesanteckningarna)

Några citat:

”Tufft att vara ung. Skrivarkursbroiler. Läskigt att säga att jag skulle satsa på mitt skrivande. Hård värld att komma in i, möts av förutfattade meningar. Vet inte om man ska få läsare. Skrivarkursen min ingång. Hur ska jag göra för att bli läst?”

”Förlagen sitter inte bara och väntar, det ska man veta. Varje steg var helt nytt steg – traditionell och spännande resa i förlagsvärlden. Mytbildning – är som vilken värld som helst.”

”Blev aldrig den unga, publicerade författaren, fått hitta andra platser, som hjälper mig samtidigt. Läsa folks manus. Intresserad av textsamtalet. Läsa en text, skriva om den, blir min egen text.”

Varför behövs skrivarkurser och skrivarutbildningar? (se de kompletta minnesanteckningarna)

Några citat:

”Vad är det du kan lära dig på en skrivarutbildning om du vill bli författare? Vad kan vi lova folk? Kunskapen att använda ett gestaltande språk. Lära sig få distans till sin egen text. Alla författare behöver få det.”

”Biskops-Arnö är en ”läsarskola”. Bli sin egen texts läsare. Läsa teori, läsa sin samtid, läsa samhället. Textsamtalet – grundbulten. Eleverna har läst varandras texter. Man tvingar sig att ställa frågor om sin läsning.”

”Oanade talanger dyker upp hos studieförbunden. Bra att det finns olika nivåer. Utvecklas på vägen. Prova olika former av skrivande.”

”Nedtona, sänka tröskeln, inte skrämma bort den som vill skriva men inte har ambitionen att publiceras.”

Litteraturen och det muntliga berättandet i Västerbotten (se de kompletta minnesanteckningarna)

Några citat:

”Nej, jag är författare i första hand. För mig är begreppet berättande förknippat med hur man berättar en historia, ofta i ett positivt sammanhang. Då kan det vara svårt att få plats med de problematiska, svåra frågorna.”

”När jag skriver kommunicerar jag något, och det kan man naturligtvis se som att jag berättar något. Men det kanske inte sker som en linjär berättelse med en början och ett slut.”

”Ja, jag trivs i den dialektala, lite ålderdomliga miljön. För mig är det något positivt att förknippas med det västerbottniska. Där blir berättandet ett sätt att förstå mig själv och mitt eget ursprung. Jag lånar av t ex Sara Lidman.”

”Det går inte alltid att ta upp ett skriftspråk direkt på scenen, det kan bli för högtidligt. Men ibland vill man kanske komma åt just det högtidliga. Men annars: orden kan hindra en att gå in i sin egna känsla. Därför väljer jag att göra om språket till mitt eget, gärna lite dialektalt färgat, eftersom det är jag. Jag ”förmuntligar” texten. ”

Författaren, sanningen och arkiven (se de kompletta minnesanteckningarna)

Några citat:

Domböcker och bouppteckningar är de arkivhandlingar där man kommer människan närmast.

Arkivariernas uppgift är att tillhandahålla materialet, men det är forskarna, författarna och andra användare som ska bruka arkiven.

Exemplet Sara Lidman. Hon gjorde enorma efterforskningar. T ex folkskollärare Thunström i Jörn. Hon hälsade ofta på i Folkrörelsearkivet och sökte material, om sjösänkningar m.m.

Idéhistorikern Ronny Ambjörnsson är en annan som nyttjat Folkrörelsearkivet, inte minst till boken ”Den skötsamme arbetaren”. PO Enquists ”Musikanternas uttåg” är ett annat sådant exempel.

Bokmarknaden och författaren (se de kompletta minnesanteckningarna)

Några citat:

”Vem som helst kan starta förlag – och gör det också. Helt avgörande är kvaliteten i det arbete som författaren gör, i alla steg vid egenpublicering. Det finns inga spärrar längre, på gott och ont, och bruset kommer bli stort.”

”Det stora antalet författare kommer publicera sig själv en gång innan man blir upptagen av ett förlag. Kan vara ett bra sätt, man lär sig mycket.”

”Kanske kan en författare som känner att det lilla extra saknas i sitt manus, ändå tjäna på att ge ut den själv, släppa den och börja på något nytt.”

”Det kommer inte vara fult att ge ut boken själv, men det kommer vara fult att ge ut något med massa stavfel eller andra brister.”

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>