Unga författares villkor

Det litterära Västerbotten på Littfest torsdagen den 13 mars

Unga författares villkor

Studion 14.30 – 15.15

Lever de unga i författarna i skuggan av de äldre och etablerade, och på deras villkor? Hur ser maktapparaten över inträdet på litterära fältet ut? När räknas man som debutant? Och när räknas en debutant som en riktig författare? Författaren Helena Fagertun, Johanna Lindbäck, författare och Läsambassadör samt Gunnar Ardelius, författare och ordförande för Sveriges Författarförbund diskuterar de unga författarnas villkor.

HL: Helena Fagertun

JL: Johanna Lindbäck

GA: Gunnar Ardelius

GA: Av våra 3000 medlemmar är endast tolv under 30 år. Jag brinner särskilt för unga författare. Vad har format er?

HF: Hur kan man fungera som författare? Trodde att när jag inte gick på skrivarskolor skrev jag inte. Har gått Skurup och Litterär gestaltning. Det är mycket fokuserat på boken. Tematiken kring misslyckandet. Något med skrivandet att jag inte kan sluta fast jag vill det.

JL: Började med krönikor i studenttidningen Vertex. En spalt i varje tidning. Kick som kommer av det. När några tycker till och har läst – känner att jag är en skrivande person. Skrev länge på fritiden.

GA: Tufft att vara ung. Skrivarkursbroiler. Läskigt att säga att jag skulle satsa på mitt skrivande. Hård värld att komma in i, möts av förutfattade meningar. Vet inte om man ska få läsare. Skrivarkursen min ingång. Hur ska jag göra för att bli läst?

Era tankar om den litterära världen?

HF: Fortfarande – litteraturvärlden är svår att förhålla sig till och vara i. Träffpunkter mellan författare – vid evenemang. Hitta sådana former. Man känner vissa. Var händer det?

GA: Vara någonstans där det händer, där du blir förändrad.

JL: Ingen kontakt med förlagsvärlden under Skapande svenska. Ingen aning om någonting. Skickade in. Hade privat blogg. Skrev om skrivandet och boken på den. Blivande förläggare hörde av sig via bloggen. ”Jag har skickat den till er”, kunde jag säga. Förlagen sitter inte bara och väntar, det ska man veta. Varje steg var helt nytt steg – traditionell och spännande resa i förlagsvärlden. Mytbildning – är som vilken värld som helst.

GA: Är tävlingsinriktad. Lena Andersson: Ville bara läsa vinnare. Upptäckte att det finns ingen formel (alla ”vinnare” inte bra). Ska jag skriva vill jag verkligen bli publicerad. Ädla och mindre ädla saker styr – var berusad att bli sedd. Var 22 år när jag gick på Biskops-Arnö, träffade förläggare där. Skrivarkurser, vissa, dem håller man koll på. Förlagsvärlden har funnits med hela tiden.

HF: Det är publicerad jag vill bli, ändrades till snarare bli läst. Blev inte publicerad – skrev för mig själv. Tanken på bok finns kvar, men texten kan hitta andra vägar.

JL: Du läser ändå inte mina böcker – ungdomsböcker, brukar jag säga.

Jag når ut, men inte på det sättet. Men når ut med Bokhoran – mer känd för min bloggkarriär. Snabbt skrivande kontra tidsskrivande, olika. För att bli läst – behöver ej publicera bok.

HF: Samma litteratur som när skriver i en riktning mot en bok, som när jag skriver på bloggen, något händer med min text. Få rent litterära bloggar i Sverige. (Berättar om en författare som belönats både för diktsamlingen och för den blogg som den var en följd av).

GA: Vad göra för att förbättra unga författares situation?

JL: Gemenskap likasinnade, t ex nätet. Skrivarkurser är en grogrund. Gett mig mycket. Hittade likasinnade.

GA: Fokusera på gemenskap. Kollektivt skrivande. Ganska solitär verksamhet. Hitta sätt att träffas. Det här ska jag klara alldeles själv. Starka ensamma viljor. Stark misstänksamhet mot andra författare. Komma över trösklarna. Träffa ett förlag. Ge ut några böcker utan att klaga. Sedan sluta krypa. Hade velat veta mer om det från början. Juridisk rådgivning från Författarförbundet. Hjälpa andra författare.

JL: Ge boktips. Vad man blivit inspirerad av.

GA: Tacka alla andra författare.

HF: Hade nog valt den solitära författarbanan. Blev aldrig den unga, publicerade författaren, fått hitta andra platser, som hjälper mig samtidigt. Läsa folks manus. Intresserad av textsamtalet. Läsa en text, skriva om den, blir min egen text.

JL: Kollektivt skrivande. Börja skriva med andra författare, gå in i ett kollektiv, himla givande.

(Vid pennan: Carl Axel. Inga anteckningar från seminariets avslutning)

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>