PROGRAM FÖR ”DET LITTERÄRA VÄSTERBOTTEN” PÅ LITTFEST!

Torsdag 13/3 2014

LITTFEST och DET LITTERÄRA VÄSTERBOTTEN

PROGRAM

Tonsalen

Tid: 10.00-10.45

Rubrik: Konsten att läsa

Beskrivning: Vad är det för vits med att läsa böcker? Vad kan läsningen ge oss? Och vad kan läsningen betyda för en författares skrivande? Läsambassadören och författaren Johanna Lindbäck föreläser.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten, Författarcentrum Riks, Kulturrådet

Tid: 11.00-11.45

Rubrik: Bokmarknaden och författaren

Beskrivning: Vad behöver en författare veta om bokmarknaden anno 2014? Hur ska vederbörande kunna orientera sig på denna marknad i hopp om att få sitt manus utgivet? Är det lika bra att vara realistisk och ha siktet inställt på egenutgivning? Ett samtal mellan Nille Svensson, Publit, Lasse Winkler, magasin Fyrahundrafemtio samt moderatorn Johan Hammarström, bokförlaget h:ström.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten

Tid: 13.00-14.15

Rubrik: Författaren, sanningen och arkiven

Beskrivning: Vad har författaren för nytta av arkiven? Hör författaren Therése Söderlind berätta om sitt arbete med Vägen mot Bålberget och att skapa skönlitteratur utifrån arkivens fakta, samt Cuno Bernhardsson, Forskningsarkivet, Umeå universitet, om de dokument och källor han har förmedlat till skribenter och författare.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten, Forskningsarkivet, Umeå universitet

Tid: 15.30-17.00

Rubrik: Kom igång med ditt skrivande

Beskrivning: Vill du börja skriva på allvar? Har du gjort flera försök men tappat sugen?

I denna workshop, ledd av Theres K Agdler, får du effektiv starthjälp och inspiration genom konkreta övningar. Föranmälning till: carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se. Obs! Max 15 deltagare. Drop-in endast i mån av plats.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten, Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr

Rist

Tid: 10.00-12.00

Rubrik: Manga workshop I

Beskrivning: Lär er grunderna för att teckna manga av Ikou Matsuda, del I. Föranmälning till: info@littfest.se. Obs! Max 15 deltagare. Drop-in endast i mån av plats. Material finns på plats.

Samarbetspartners: EU-Japan Fest Japan Committee

Tid: 13.00-15.00

Rubrik: Manga workshop II

Beskrivning: Lär er konsten att teckna manga av Ikou Matsuda, del II. Föranmälning till: info@littfest.se. Obs! Max 15 deltagare. Drop-in endast i mån av plats. Material finns på plats.

Samarbetspartners: EU-Japan Fest Japan Committee

Tid: 15.30-17.00

Rubrik: Bilderboksberättande

Beskrivning: I denna lekfulla bilderboksworkshop får du prova på att skapa i ord, bild och grafisk form. Med utgångspunkt i egna bilderboksprojekt, med olika former av berättande och tillsammans med författaren Pia Alfredsson, utforskas vägen från idé till färdig bok. Allt material finns på plats. Föranmälning till: carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se. Obs! Max 30 deltagare. Drop-in endast i mån av plats.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten

Studion

Tid: 11.00-11.45

Rubrik: Litteraturen och det muntliga berättandet i Västerbotten

Beskrivning: Hur kan författare respektive berättare förhålla sig till Västerbottens starka författar- och berättartradition? När blir historien en tillgång och när blir den ett hinder? Författaren Ida Linde samtalar med berättaren och skådespelaren Ellenor Lindgren under ledning av kulturjournalisten Therese Eriksson.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten, Västerbotten – Berättarnas län

Tid: 13.00-14.15

Rubrik: Varför behövs skrivarkurser och skrivarutbildningar?

Beskrivning: Kurser och utbildningar om skrivande bedrivs på olika nivåer av framför allt studieförbund, folkhögskolor och universitet. Vad fyller de för behov, vad lär man sig och hur ser utbudet ut? Ett seminarium med Athena Farrokhzad, poet och lärare på Biskops-Arnö, Theres K Agdler, författare och skrivpedagog, Ann-Marie Lindgren, länsbildningskonsulent, Dan-Ove Willman, litteraturpedagog och kulturarbetare, Monica Widman-Lundmark, rektor Medlefors folkhögskola samt moderatorn Johanna Lindbäck, författare och Läsambassadör.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten, Västerbottens läns bildningsförbund

Tid: 14.30-15.15

Rubrik: Unga författares villkor

Beskrivning: Lever de unga i författarna i skuggan av de äldre och etablerade, och på deras villkor? Hur ser maktapparaten över inträdet på litterära fältet ut? När räknas man som debutant? Och när räknas en debutant som en riktig författare? Författaren Helena Fagertun, Johanna Lindbäck, författare och Läsambassadör samt Gunnar Ardelius, författare och ordförande för Sveriges Författarförbund diskuterar de unga författarnas villkor.

Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten, Kulturrådet, Sveriges författarförbund, Författarcentrum Riks

Tid: 15.30-17.00

Rubrik: Att börja skriva dikt

Beskrivning: Välkommen till en workshop med Ida Linde, författare och kursansvarig på Biskops-Arnö författarskola, som bjuder enkla kom-igång-övningar med utgångspunkt i dikten samt ett samtal om vad dikt kan vara. Föranmälning till: carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se. Obs! Max 20 deltagare. Drop-in endast i mån av plats. Samarbetspartners: Det Litterära Västerbotten

 

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>