Så länge jag har penna och papper kommer jag överleva!

Hur ser då Pär Hansson egen skrivprocess ut? Under turnén i Västerbotten 18 – 21/11 berättande han att han tidigare ofta skrev ostrukturerat och inte sällan sent in på nätterna. Men även en författare är ju behov av ett socialt liv, en förankring. Pär har sambo och tre små barn och arbetar ca 40 % på ett LSS-boende. Han har skaffat sig en arbetsplats i en gammal rörkrökarverkstad där han försöker sitta på dagtid och skriva. Ett tematiskt spår i den nya diktsamlingen ”Vi plockar bär i civilisationen” är just att bli förälder, att som författare förhålla sig till familjelivet, till kärleksrelationen, och hur man kombinera skrivandet med andra intressen.

Just nu, efter att ”Vi plockar bär i civilisationen”, är Pär inne i den för hans skrivande så viktiga samlarfasen. Han samlar anteckningar i sin svarta skrivbok.

-Då kan jag sitta var som helst och skriva, medan jag väntar på något. Jag lyssnar på samtal, jag lyssnar på radio och antecknar, men jag har ingen aning om vad jag kommer att ha användning för. Jag tar in mycket information, men sedan måste jag få lämna den ifrån mig. Poesin är utlopp för den uttrycksviljan. Jag är fascinerad över att kunna göra det med så enkla medel. Så länge jag har penna och papper kommer jag överleva.

Samlandet leder till skrivimpulser, då han måste avbryta all annan verksamhet.

Intryck av en färdig dikt kan komma till honom. Något faller på plats på grund av den situation han befinner sig i, något som till exempel hänt på jobbet. I ”gudomlig inspiration” kan det någon gång bli tre rader.

Sedan kommer en fas då han måste styra upp sitt skrivande. Han börjar bygga upp små enheter, som leder till sviter, som leder till en diktsamling. Han kan tänka: var det inte något som jag antecknat om det här, och han letar reda på det i sin skrivbok, och börjar bygga. Det är först då han behöver börja värdera. Men det gäller att inte gå in i ”tunneln” för tidigt och välja bort, menar Pär. Då får man ett fattigt material.

-Ofta när jag skriver glömmer jag bort tiden. Och när jag sedan ser ut genom fönstret är det som om allt har förändrats lite grand. Bilarna, träden – jag ser dem på ett annat sätt.

Han skriver sig fram till en slags återvändsgränd, och en utmattning, och på vägen blir det spill. Det är även ”fantastiska idéer som får offras.

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>