Kategori: Projektledarens blogg

Projektledare Carl-Axel Gyllenram skriver om projektet Det litterära Västerbotten

Livfullt vid upptaktsträffen för Åsele, Dorotea och Vilhelmina 17 oktober

Bild 1 Elisabeth Rynell i Åsele 17 okt 2013

Bild 2 Elisabeth i Åsele 17 okt 2013

Biblioteket i Åsele var fullproppat av skrivintresserade från Åsele, Dorotea och Vilhelmina, och blad annat Bjurholm. Kvällen blev mycket trevlig och intensiv med många frågor till mig och Elisabeth, och efteråt blev samtalen flera och långa mellan deltagarna och mellan deltagarna och oss.

Jag inledde kvällen utifrån ett skrivet manus. Jag sa ungefär så här:

”Jag känner en stor glädje över att få komma hit tillsammans med Elisabeth Rynell och träffa er från Åsele, Vilhelmina och Dorotea.

Det har varit en fin turné med Elisabeth, och jag har blivit övertygad om att det var viktigt, är viktigt att vi gjort/gör denna turné. Och det har känts inspirerande för mig som projektledare och författare.

Det är detta med skrivandet, hur viktigt det är för oss två, och hur viktigt det är för många av er här.

Vi är så många som skriver, vill skriva, vill våga skriva. Vi har kommit olika långt, och vi har skiftande ambitioner, men det är viktigt för oss, det har vi gemensamt.

Jag hoppas och tror att det projekt jag företräder – Det litterära Västerbotten – kan innebära att fler börjar skriva, och att vi/ni som skriver kan få hjälp och understöd i ert skrivarbete, i form av kurser, möten, tips, scener, respons, uppmuntran, manushjälp, marknadsföringshjälp, mm.

Att skrivargrupper kan bildas, att man som skrivare/författare kan stötta varandra.

Det här besöket har inte minst som syfte att se vilket intresse det finns, och att väcka intresse, för skrivandet.

Och att vi/ni får möta många andra som skriver.

Och för mig att få ut information projektet.

Och får veta mer om era önskemål och behov.

Och upprätta kontaktlistor.

Naturliga mötesplatser är biblioteken, och jag ska efter den här turnén och efter nästa turné med Pär Hansson diskutera med kommunbiblioteken hur vi tillsammans kan arbeta med projektet.

Men nu är det dags för Elisabeth, och fastän det nu är fjärde kvällen i rad för mig ser jag även i kväll fram mot Elisabeths framträdande.

Varsågod, Elisabeth!”

Ja, Elisabeths framförande blev verkligen åter igen fängslande. Hennes rika författarskap och hennes välutvecklade ”skrivarsinne” gav deltagarna många insikter. Läs ”Skrivandets sinne!”

Efteråt var frågorna många, här är några exempel utan svar. De kommer på denna blogg så småningom.

Hur vanligt är det att en författare skriver klart utan hjälp?

Vilket förslag ska man välja?

Vilka förlag finns i Norrland?

Vem vänder man sig till för läsning och bedömning av ens manus?

Med flera bra frågor.

Och det kom fram bra idéer om:

Stafettberättelse – hur är det att leva i Västerbotten?

Kunna berätta om sitt manus inför publik.

Antologi.

Åka ut med andra som skriver på biblioteksturné.

Med flera förslag.

I nästa blogginlägg återkommer jag till de idéer som jag fångat upp under turnén, och genom svaren på den utdelade enkäten.

Lyckad upptaktsträff i Lycksele!

Upptaktsträff Lycksele bibliotek med Elisabeth Rynell 14 oktober 2013
Upptaktsträff Lycksele bibliotek med Elisabeth Rynell 14 oktober 2013

 

Lyckad upptaktsträff i Lycksele.

Intresset var stort i Lycksele för att träffa Elisabeth Rynell, som under fler år bodde i kommunen, och för att få höra mer om ”Det litterära Västerbotten-projektet”.

Redan innan den av biblioteket trivsamt ordnade kvällen, som ingick i Länskulturdagarna i Lycksele, så hade biblioteket fått in fjorton intresseanmälningar till projektet, och under kvällen tillkom ytterligare sju. Jag kommer nu att kontakta alla på denna lista, för att fortlöpande kunna ge mer information om projektet.

Under kvällen delade jag också ut en enkät – ”Vad önskar du av projektet?” och uppmanade alla intresserade att fylla och skicka in den, vilket för många kan vara smidigare att göra via denna blogg.

Elisabeth Rynell stortrivdes i Lycksele och träffade många bekanta och vänner. Hon berättade under kvällen om och läste ur sin senaste bok ”Skrivandets sinne”, och fick många frågor från den livaktiga publiken om sitt skrivande. Det kändes i luften att många blev inspirerande.

Sara Lidman kändes närvarande när Elisabeth berättade om sin vänskap med henne och gav flera exempel på hur pregnant, slagfärdigt och på samma gång vackert Sara ofta uttryckte sig.

En sak som framkom under det efterföljande fikat är att detta med att träda fram offentligt som skrivare kan kännas självutlämnade. Bara det att komma på en kväll som denna och visa sitt intresse kan för många kännas som en utmaning. Att skriva betyder något, det är ett viktigt val som man gör. Men kanske får man inte alltid omgivningens fulla förståelse, i varje fall inte omedelbart.

Viktigt då att få träffa liksinnade.

 

 

Rynell_startsida

Det närmar sig

Snart är det dags för upptaktsträffarna för ”Det litterära Västerbotten-projektet” med Elisabeth Rynell. Det ska bli väldigt roligt att på allvar få fart på detta litteraturprojekt för hela Västerbotten.

Elisabeth och jag som projektledare besöker på fyra dagar fyra bibliotek, men viktigt är att komma ihåg att ett av besöken arrangeras av flera bibliotek tillsammans, så på fyra dagar berörs faktiskt sju bibliotek. Så här ser det ut:

14/10 kl. 18.30: Lycksele bibliotek

15/10 kl. 18.30: Umeå stadsbibliotek

16/10 kl. 19.00: Skellefteå stadsbibliotek

17/10 kl. 18.30: Åsele bibliotek, tillsammans med Dorotea bibliotek och Vilhelmina bibliotek

Den 18/11 – 21/11 är det dags för nya upptaktsträffar, då med poeten Pär Hansson – se Kalender.

Carl Axel Gyllenram, projektledare

Affisch för upptaktsträffar